fbpx

Harjoituksia – jooga ja tietoinen liike

Tässä osiossa saat tietoisen liikkeen harjoituksen ja muutaman erilaisen joogaharjoituksen, joita voit kokeilla. Harjoitukset ovat aloittelijoille sopivia, helppoja harjoituksia, jotka kaikki huoltavat kehoa ja mieltä lempeästi. Voit tehdä ne missä järjestyksessä haluat, ja palata harjoituksiin myös seuraavilla viikoilla. Tarkoituksena on tutustua joogaan ja toivottavasti löytää itselle sopiva tapa huoltaa kehoa ja rauhoittaa mieltä joogan avulla. Sinun ei toki tarvitse tehdä kaikkia tämän viikon aikana, mutta kokeile ainakin yhtä! Kaikille harjoituksille on yhteistä se, että olemme läsnä kehon tuntemuksissa, ja sitä kautta käsillä olevassa hetkessä.

Huom! Jos kuvanlaatu harjoituksissa on sumea, paina videon päällä olevaa asetukset nappia, ja valitse HD-laatu.

Pidä mukana lisäksi joku meditaatioista: kehomeditaatio, hengitysmeditaatio ja 3 askeleen hengitysmeditaatio. Toivottavasti pysähtymisestä on tullut sinulle jo päivittäinen tapa. <3

Tietoisen liikkeen harjoitus

Yinjooga

Yinjooga on lempeä ja erittäin rauhallinen joogamuoto, jossa venytetään erityisesti kehon sidekudoksia pitkäkestoisilla, usean minuutin mittaisilla venytyksillä. Yinjoogassa asanat tuetaan hyvin erilaisia apuvälineitä käyttäen. Yin joogan passiivisuus, meditatiivisuus ja rauhallisuus antaa mahdollisuuden pysähtyä kehon äärelle ja tarjoaa vastapainoa dynaamiselle liikunnalle ja aktiiviselle tekemiselle. Yinjoogassa opetellaan kuuntelemaan kehoa ja huomaamaan rajamme – emme mene ääriasentoihin vaan pysähdymme lempeään venytyksen tunteeseen. Saat luopua kaikesta suorittamisesta ja pyrkimisestä – sen sijaan huomaa, mitä kehosi sinulle kertoo ja mitä keho tarvitsee juuri nyt. Huomaa myös, että yinjooga asanat voivat näyttää hyvinkin erilaisilta eri ihmisille. Tärkeintä on, miltä asana tuntuu, ei se, miltä se näyttää.

Harjoitusta varten tarvitset jooga-alustan ja joogabolsterin tai jos sinulla ei ole bolsteria, voit hyvin ottaa ison tyynyn tai pari. Halutessasi voit ottaa myös joogatiilet, jos sellaiset löytyy.

Tähän Yinjoogaharjoitukseen tarvitset bolsterin tai ison tyynyn tai pari, sekä viltin. Jos sinulta löytyy joogatiilet niin voit käyttää niitä, mutta pärjäät hyvin ilmankin.

Restoratiivinen jooga

Restoratiivinen jooga on erittäin rauhallista. Sen tarkoitus on aktivoida parasympaattista hermostoa ja auttaa kehoa palautumaan ja löytää syvä rentoutumisen tila. Asanoissa keho tuetaan erittäin hyvin käyttämällä useita erilaisia apuvälineitä kuten esimerkiksi vilttejä, bolstereita, tyynyjä, joogablokkeja, ja tuolia. Haluamme, että keho tuntuu kannatellulta, jotta meillä olisi turvallinen olo päästää irti jännityksistä kehossa ja mielessä. Voit kokeilla kanssani tässä harjoituksessa muutamaa asanaa, ja harjoittaa myös itsenäisesti. Jos sinulla ei ole paljoa aikaa, valitse yksi mukavalta tuntuva asana, tue se hyvin, ja anna itsellesi 10-15 minuuttia aikaa vain olla ja rentoutua.

Tätä harjoitusta varten tarvitset bolsterin tai tyynyn, ja ainakin pari vilttiä. Lisäksi tarvitset tuolin, jotta voit nostaa jalat tuolille viimeisessä asanassa. Vaihtoehtoisesti voit käydä lähelle seinää ja nostaa jalat seinälle.
Huom! Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, niin valitse viimeisessä asanassa mieluummin nostaa jalat tuolille,  ja lisäksi kohota päätä laittamalla tyyny pääsi alle.
Harjoituksessa teemme kolme asanaa, joita pidämme noin 5-10 minuutin ajan. Harjoitus loppuu loppurentoutukseen.

Lempeä jooga

Tässä lempeässä, hieman aktiivisemmassa harjoituksessa tuodaan liikettä erityisesti lonkkiin ja rankaan. Harjoituksessa liikutaan hengityksen tahtiin sekä hieman pidempään viipyillen. Myös aktiivisempi jooga auttaa säätelemään hermostoa, ja rauhoittaa mieltä, kun annamme huomion levätä kehon tuntemuksissa ja teemme juuri itselle sopivaa liikettä kehoa kuunnellen.