fbpx

Harjoituksia rentoutumiseen ja parempaan uneen

Tällä tulevalla viikolla, kokeile ainakin yhtenä iltana ennen nukkumaanmenoa progressiivista rentoutusta hyvään uneen, ja yhtenä jooganidraa.
Mitä huomaat? Olisiko tällainen rentoutus sinulle sopiva tapa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa?
Myös restoratiivinen jooga ja yinjooga sopivat iltaan mainosti! Toivottavasti löydät sinulle sopivan rutiinin rauhoittua, ja voit pitää siitä kiinni. <3

Entä jos uni ei tule tai heräät yöllä? Käytä oppimiasi Mindfulness-taitoja; voitko hyväksyä olotilasi ja sen, että valvot? Voitko tuntea lempeyttä ja myötätuntoa itseäsi kohtaan? Tehdä ehkä mindfulness-harjoituksen, ja keskittää huomiota kehoon ja hengitykseen? Unta ei voi juosta kiinni eikä suorittaa – se tulee yleensä parhaiten kun luovut yrittämisestä.

Progressiivinen Rentoutus


Progressiivisessa rentoutusharjoituksessa jännitämme ja rentoutamme lihaksia kehon osa kerrallaan. Pidämme pienen jännityksen lihaksissa muutaman sekunnin ajan, ja rentoutamme sitten lihakset. Harjoitus auttaa tuntemaan eron jännityksen ja rentouden välillä, ja rentouttaa ja rauhoittaa sekä kehoa että mieltä. Jos sinun on hankalaa keskittyä meditaatioon, voit kokea tämän harjoituksen helpompana, koska siinä on mukana aktiivinen tekeminen ja voimakkaampi tuntemus kehossa.
Harjoitus on hyvä tehdä selinmakuulla. Voit asettua sängylle tai matolle lattialle, niin että sinun on mukava ja lämmin olla.

Alta voit ladata harjoituksesta kaksi eri versiota. Ensimmäisen harjoituksen voit tehdä milloin tahansa, kun haluat rauhoittua tai rentoutua. Siinä “herättelen” sinut lopuksi harjoituksesta. Toinen versio on tarkoitettu tehtäväksi sängyssä, kun menet nukkumaan. Siinä on taustalla rauhoittavaa musiikkia, ja voit vain nukahtaa harjoituksen loputtua tai ehkäpä jo sen aikana 🙂

Progressiivinen rentoutusharjoitus (tehtäväksi kesken päivän)

Google Drive -linkki: Progressiivinen rentoutus

Progressiivinen rentoutus ennen nukkumaanmenoa

Google Drive -linkki: Progressiivinen rentoutus – universio

Jooganidra-meditaatio

Jooganidra eli “joogin uni” on rentouttava meditaatio, joka vie sinut unen ja valveen rajamaille. Jooga Nidra rauhoittaa hermostoa ja ylivireyttä. Se on eheyttävä harjoitus, joka edistää fyysistä, henkistä ja emotionaalista hyvinvointia.

Jooganidran aikana lepäät selinmakuulla tai muussa mukavassa asennossa ja ohjaan sinut lempeästi syvään rentoutumisen tilaan, jossa kehosi ja mielesi voivat levätä ja palautua. Jooganidra sisältää erilaisia rentoutusmenetelmiä ja visualisointia.

Jooganidra on hieman erilainen, siinä puhun enemmän kuin mindfulness-meditaatioissa, ja huomiosi saa vain seurata ääntäni.

Google Drive-linkki: Jooganidra

Asanoita rauhoittamaan hermostoa